torsdag 30 december 2010

Nybakat på nyårsaftonens morgon?


De här bröden är fantastiska att förbereda kvällen innan för att sedan avnjutas helt nybakta på morgonen. Hur kan man bättre starta en nyårsafton eller ett nytt år än med nybakta briocher och en god kopp kaffe?

Briocher

12 g jäst
1 dl vatten
2 ägg
0,5 tsk salt
0,5 msk socker
ca 6 dl vetemjöl
125 g smör
(viktigt att det är smör och inte margarin!)

1 ägg till pensling

 Rör ut jästen i vattnet.
Tillsätt de lätt uppvispade äggen, salt, socker och 4 dl av vetemjölet.
Arbeta degen smidig.
Rör smöret mjukt och arbeta in det i degen.
Tillsätt resten av mjölet.
Täck med plastfolie och låt degen vila i kylskåp över natten.
Gå och lägg dig!!!
Ta upp och knåda degen på mjölat bakbord.
Dela degen i 13 bitar. Rulla 12 till bullar och lägg dem i pappersformar.
Rulla ut den sista degbiten till en lång sträng och dela den i 12 bitar.
Rulla dem till små bollar och tryck fast dem på de stora bullarna.
Pensla briocherna med uppvispat ägg och grädda i 250 grader varm ugn tills de har fått en fin färg.
Avnjut varma!

söndag 26 december 2010

Ut med julen och välkommen 2011!!!!

Nu byter Lilla Bageriet design eftersom det stundar nya tider. Lite ljusare och lite piggare...precis som vi (förhoppningsvis) kommer att känna oss efter årsskiftet.
Hoppas att ni tycker den är fin!

lördag 25 december 2010

Smashing dessert!

Låt det nya året få en kall start även i er nyårsmeny.
Denna dessert kräver en del moment men kan förberedas långt innan det börjar vankas 2011. Den är snygg, mycket god och elegant!



Champagnetoppad hallonsoppa med tryffelstång

Hallonsoppa:

500g frysta hallon
3 dl socker
6 dl vatten
1 stjärnanis
7 svartpepparkorn
1 vaniljstång

Koka ihop vatten, socker och kryddor.
Tillsätt hallonen och mosa dem lite mot kanten på kastrullen.
Låt soppan svalna.
Sila sedan soppan och ställ kallt.

Tryffelstång:

Koka upp 3/4 dl grädde
Hacka 100 g mörk choklad och lägg att smälta i grädden.
Låt svalna tills det blir tjockare. Ca 1 timme.
Häll upp smeten i en sprits och spritsa ut stänger på ett smörpapper.
Lägg kallt tills servering

Champagnegranité:

1 flaska bubbel av valfri sort
saft en grapefrukt
finrivet skal av 1/2 citron
2 dl socker
2,5 dl vatten

Koka en sockerlag av 2 dl socker och 2,5 dl vatten och låt svalna.
Tvätta citronerna och riv skalet av en av dem fint.
Pressa saften ur grapefrukten.
Blanda champagne, sockerlag, citronskal och grapesaft och häll i en frystålig bytta.
Sätt in i frysen och frys i minst 4 timmar.
Rör om i granitén då och då.
Innan servering, fluffa upp den genom att mosa större klumpar med en gafffel.
Den ska se ut som slush.

Uppläggning:

Ta ett snyggt glas på fot och häll hallonsoppa i botten.
Skeda över granitén försiktigt så att den inte slår runt och blir färgad av hallonen.
Lägg tryffelstången lite snyggt uppe på granitén.

Taada!!!

Happy New Year!!!


torsdag 23 december 2010

Snälla tomten....

...jag har också varit en snäll flicka i år. Så här kommer min önskelista...om du undrar.

1.

2.
3.
4.
5.


tisdag 21 december 2010

Delar med mig av det godaste jag vet...det är ju ändå jul!

Det här är en stor sak...detta är ett familjerecept ni nu får ta del av.
En ingrediens på min familjs julbord som inte får saknas. Då ÄR det inte jul!
Segkakor är nog det godaste brödet jag vet och jag har inte träffat någon som inte tyckt galet mycket om det.
Det kan vara lite svårt i början men man får upp snitsen snart och det är väl värt arbetet. 1000 gånger om!

Segkakor

1 liter filmjölk
1.25 dl sirap
1.25 dl socker
1 msk bikarbonat
1 tsk salt
vetemjöl

Blanda socker, salt, bikarbonat och sirap i en stor bunke.
Häll på filmjölken.
Blanda i vetemjöl till en deg...inte för kladdig men inte torr.
Ta upp degen på bakbordet och dela den i 2 delar.
Varje del rullas ut till en korv och delas sedan i 15 delar.
Ta en del och rulla ihop till en boll och lägg på väl mjölat bakbord.
Kavla sedan ut den till en rund kaka med kruskaveln.
Värm en torr gjutjärnspanna på spisen.
Lägg ner kakan i pannan och vänd när det börjar resa sig bubblor.
Stek på andra sidan en kort stund till.
Under tiden kakan steker kavlar du ut nästa.
Lägg den färdiga segkakan i en handduk och borsta sedan ur överflödigt mjöl ur pannan.
I med nästa!
Så här håller man på tills alla är stekta.

Njut ljummen med smör och en god hårdost eller med en bit julskinka och senap!
Det är ljuvligt och väldigt nära himmelriket!
Från mig till er alla
GOD JUL!



lördag 18 december 2010

Efterrätt i jul

Chokladbakelse med romgrädde och färska fikon



En varm chokladbakelse bakad i muffinsform med mjuk chokladsmet i mitten som är god att toppas med romgrädde och en klyfta färskt fikon. Det här är en smidig dessert att förbereda innan då smeten till chokladbakelserna kan förvaras i kylen och gräddas innan servering.
Bäst blir bakelserna av att bakas i muffinsplåt i muffinsformar eftersom de håller ihop bättre då. Har du ingen sådan kan du ta tredubbla pappersformar istället. 
till 4 portioner

50 g mörk choklad
50 g mjölkchoklad
100 g smör
1 dl socker
2 ägg
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk kakaopulver

Till servering:
2 dl vispgrädde
1 msk mörk rom
1 färskt fikon

Hacka chokladen och lägg i en skål.
Smält smöret i en kastrull.
Häll smöret över chokladen och rör om tills chokladen smält.
Vispa ägg och socker pösigt i en skål.
Rör i choklad- och smörblandningen.
Blanda vetemjöl, bakpulver och kakaopulver i en skål.
Sikta ner i chokladblandningen.
Fördela chokladsmeten i muffinsformarna.
Formarna med chokladsmet till chokladbakelserna kan nu förvaras övertäckta i kylen eller frysen i väntan på att gräddas.
Vid servering:
Sätt ugnen på 200 grader.
Sätt in formarna med chokladsmet och grädda i 9 minuter för chokladbakelser med mycket lös chokladsås i mitten, 14 minuter för lite fastare med lös kärna och 18 minuter för rätt fasta chokladbakelser.
Vispa grädden och rör i rom.
Dela fikonet i 4 delar .
När bakelsen svalnat något, klicka på grädden och dekorera med fikonet.
Pudra lite florsocker över hela skapelsen.

God Jul!

tisdag 14 december 2010

Krispigt, chokladigt och alldeles underbart!

Det här är det underbaraste snabba fikabrödet till en het kopp kaffe eller varför inte en kopp varm choklad med grädde efter pulkaåkningen. Prova...det är superenkelt!

Choklad och nötbåtar

1 rulle smördeg
1 dl hasselnötter
2 msk ljust muscovadosocker (el. farin)
1 tsk kanel
nutella
100 g mörk choklad

Hacka nötterna och rosta hastigt i en stekpanna.
Tillsätt sockret och kanelen. Dra av stekpannan från plattan. Låt inte sockret smälta.
Rulla ut smördegen och dela i 6 eller 8 rektanglar (beroende på hur lång rullen är).
Rulla in kanterna hårt så att det blir som en sarg runt.
Picka små hål i degen i mitten av "båten" så den inte blåser upp.
Lägg  en sked nötblandning i mitten på varje smördegsbit.
Klicka ut Nutella och riv mörk choklad över
Skjuts in i ugnen i ca 10-15 minuter på 200 grader.


fredag 10 december 2010

Spännande på julbordet

Hasselknäcke

50 g jäst
5 dl ljummet vatten
4 tsk salt
1 l grovt rågmjöl
5 dl vetemjöl
2 dl hackade hasselnötter

Smula jästen i en bunke och lös upp i ljummet vatten.
 Tillsätt salt, rågmjöl, vetemjöl, och hasselnötterna.
Knåda ihop till deg. Låt jäsa under duk ca 1 timme.
Ta upp degen när den fått dubbel storlek. Forma till ca 20 bullar.
Kavla ut på bakbord med kruskavel.
Grädda i varm ugn ca 250 grader i ca 10 minuter


onsdag 8 december 2010

Ingen jul utan choklad

Bananafudge

50 g skumbananer, ca 10 st.
2 dl strösocker
1 dl vispgrädde
50 g smör
150 g vit choklad


Klipp skumbananerna i mycket små bitar, blanda dem med smör, socker och vispgrädde i en gryta.
Värm på svag värme tills allt är smält.
Fortsätt att småkoka i 10 minuter under omröring.

Rör i chokladen och rör tills massan blir blank.
Tag grytan av värmen och rör tills massan blir svalare och ljusare.
Häll upp massan i en smord form, 20 x 30 cm.
Låt massan stelna, skär därefter i bitar.


Chilitryffel

1 dl vispgrädde
2 msk smör
3/4 dl  Mörkt muscovadoråsocker
175 g mörk choklad 70 % kakaohalt
1/2 tsk röd chili
Röd chili till garnering

Bryt eller hacka chokladen i bitar.
Koka upp smör, grädde, muscovadoråsocker och chili.
Blanda i chokladbitarna och rör tills det är en jämn smet.
Låt svalna något.
 Fyll därefter tryffeln i en spritspåse och spritsa ut i formar eller små strutar.
Garnera med en liten bit chili.

Förvara svalt.


Kokoschokladbitar

50 g smör
1 dl strösocker
2 dl vispgrädde
200 g kokosflingor

Glasyr
200 g ljus choklad
25 g kokosfett


Blanda smör, socker och grädde i en kastrull och koka i 5 minuter.
Tillsätt kokosflingorna.
Häll ut smeten på ett bakplåtspapper och låt stå kallt.
Skär ut i små bitar.

Smält chokladen och kokosfettet över vattenbad eller på låg effekt i mikrovågsugn.
Doppa kokosbitarna i chokladen och låt dem stelna på ett nytt bakplåtspapper.


Gräddtryffel

225 g mörk choklad
1 1/2 dl vispgrädde
1 msk mörk rom (kan uteslutas)
100 g (1 3/4 dl)  florsocker
1 msk starkt, kallt kaffe
kakaopulver


Lägg grädden och chokladen i en rostfri kastrull och koka upp.
Rör tills chokladen smält och blandningen är slät.
Låt svalna till rumstemperatur.
Rör i kaffet, rom och florsockret.
Rör tills massan är slät.
Täck över och ställ svalt i 2 timmar.
Forma till bollar som rullas i kakaopulver.
Lägg i formar.

Förvara svalt.



lördag 4 december 2010


Julig Apfelstrudel

1 rulle smördeg
4 äpplen
½ dl socker
2 msk kanel
 2 tsk ingefära
 200g mandelmassa,
100g smör
2 msk florsocker
Värm ugnen till 200 grader.
Rulla ut smördegen. Låt pappret ligga kvar som underlag.
Blanda tunt skivade äpplen med socker, kanel, ingefära och riven mandelmassa. Lägg på fyllningen i en sträng en bit in från ena långsidan av smördegen. Häll över hälften av smöret.
Rulla försiktigt ihop till en rulle.
Lägg den med skarven nedåt på bakplåtsklädd plåt. Nagga med en gaffel.
Pensla med smör och gratinera i 10-15 min.
Pudra över lite florsocker.

Skär i bitar och servera ljummen med vaniljglass.