tisdag 7 juni 2011

Tortano...gudagott som sommarmat.

Det här är ett bröd som är snabbakat, enkelt, gott och lätt att variera. Jag har inte kommit på det själv...det har italienarna såklart. Jag har snott receptet från Leilas bok "A piece of cake".


Tortano
 
15 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
1 msk honung
1 msk flingsalt
2 1/2 dl durumvete
4 dl vetemjöl special

Exempel på fyllning:
200 g mozzarellaost
200 g parmaskinka
1 näve blandade kärnfria oliver
1 kruka färsk basilika
Strimlade soltorkade tomater
 
Smula jästen i en bunke och lös upp med vatten, olivolja, honung och flingsalt.
Blanda i mjölet lite i taget tills degen går ihop och släpper kanterna.
Jäs degen i bunken under bakduk i cirka 30 minuter.
Tryck ut degen till en rektangel, cirka 1 cm tjock.
Kavla inte, då trycker man ut all luft.
Skiva mozzarellan och varva den med parmaskinka, oliver och basilika på degen.
 Pensla yttersta kanten på degen med vatten och rulla ihop och forma till en krans.
Lägg kransen på en plåt med bakplåtspapper och jäs under bakduk i cirka 30 minuter.
Ställ in plåten i ugnen och sänk värmen till 200 grader.
Grädda i 20-25 minuter och låt brödet svalna på galler.
 
 

1 kommentar: