måndag 5 december 2011

Favorit i repris. Det är galet gott!

Detta bröd är snabbt, nyttigt och lätt att göra. Dessutom passar det till allt möjligt! Till frukost med en skiva prästost, till glöggen med lite ädelost, till det fylliga vinet med en skiva brieost, till nattmackan med bara lite smör....det är gott till allt möjligt.
Vill du ha ett otroligt enkelt jobb....men massor av jul koncentrerat i en och samma limpa?
Då så, baka detta bröd! Låt dig inte avskräckas av de många ingredienserna...när du en gång handlat allt kan du baka detta bröd om och om igen...HELA julen!


Fikon och valnötsbröd med pepparkaksssmak

5 dl filmjölk
1 dl sirap
1 dl hasselnötter (hela)
1 dl valnötter (hela)
1 dl havregryn
1 dl linfrö
2 dl kruskakli
2 dl rågmjöl
2 dl grovhackade torkade fikon
3 dl vetemjöl
1½ tsk salt
1½ tsk bakpulver
1½ tsk bikarbonat
2 tsk pepparkakskryddor

Sätt ugnen på 200 grader (varmluft).
Blanda fil och sirap i en stor bunke.
Blanda alla de andra ingredienserna i en annan bunke.
Häll över i fil- och sirapsblandningen och blanda runt till en kladdig smet.
Stoppa ner ett bakplåtspapper i en avlång brödform så att alla kanter täcks.
Fyll formen med smet och strö havregryn på toppen.
Grädda i 40-45 minuter.
 Njut ljummet eller helt kallnat.
Håller sig fräscht i ca 5 dagar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar