söndag 31 oktober 2010

Söndagsfika

En mandelkaka "to-die-for"

Deg:
 100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 äggula
2 msk vatten
 3 ½ dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver

Fyllning:
15
0 g malen mandel
2 ½ dl florsocker
1 apelsin
 ½ tsk vaniljsocker
 2 tsk stött kardemumma
 ½ tsk bakpulver
3 äggvitor
1 äggula

Börja med att göra degen.
Rör smör och socker poröst.
Tillsätt äggulan och vattnet.
Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner.
Klä en form med 2/3 av degen. Degen ska gå ca 2 cm upp på formens kant.
 Låt formen stå kallt. Sätt ugnen på 175°.
Gör sedan fyllningen.
Blanda mandeln med florsocker, apelsinskal, vaniljsocker, kardemumma och bakpulver. Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner dem i mandelsmeten.
 Kavla ut resten av degen och sporra den i ca 1 1/2 cm breda remsor. Häll mandelsmeten i formen och lägg degremsorna som ett galler över fyllningen. Pensla degen med äggula. Grädda kakan i nedre delen av ugnen, 40–50 minuter.

Servera med en god vaniljglass....himmelskt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar