En mandelkaka "to-die-for"
Deg:
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 äggula
2 msk vatten
3 ½ dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 äggula
2 msk vatten
3 ½ dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
Fyllning:
150 g malen mandel
2 ½ dl florsocker
1 apelsin
½ tsk vaniljsocker
150 g malen mandel
2 ½ dl florsocker
1 apelsin
½ tsk vaniljsocker
2 tsk stött kardemumma
½ tsk bakpulver
3 äggvitor1 äggula
½ tsk bakpulver
3 äggvitor1 äggula
Börja med att göra degen.
Rör smör och socker poröst.
Tillsätt äggulan och vattnet.
Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner.
Klä en form med 2/3 av degen. Degen ska gå ca 2 cm upp på formens kant.
Låt formen stå kallt. Sätt ugnen på 175°.
Gör sedan fyllningen.
Blanda mandeln med florsocker, apelsinskal, vaniljsocker, kardemumma och bakpulver. Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner dem i mandelsmeten.
Kavla ut resten av degen och sporra den i ca 1 1/2 cm breda remsor. Häll mandelsmeten i formen och lägg degremsorna som ett galler över fyllningen. Pensla degen med äggula. Grädda kakan i nedre delen av ugnen, 40–50 minuter.
Servera med en god vaniljglass....himmelskt!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar