måndag 11 oktober 2010

Höstigt till soppan

Rotfruktsbullar

50 g jäst
5 dl mjölk
3 msk rapsolja
2 tsk salt
1 msk honung
3 dl dinkelmjöl (fullkorn)
ca 8 dl siktat dinkelmjöl

Fyllning:
3 stora morötter
3 gula lökar
timjan
3 msk rapsolja
1 dl persilja
flingsalt

Värm mjölken fingervarm och smula ner jästen i en bunke.
Häll på mjölken och rör ut jästen.
Häll på olja, salt, honung och det mesta av mjölet.
Arbeta degen kraftigt och låt sedan jäsa i 45 minuter.
Riv morötterna grovt. Hacka löken fint. Fräs grönsakerna tillsammans med timjan i stekpanna tills det blir mjukt men det får inte ta färg. Blanda ner persiljan och saltet.
Gör sedan som med kanelbullar. Kavla ut och lägg på fyllningen.
Rulla ihop och skär i ca. 40 bitar och lägg i bullformar.
Låt jäsa i en halvtimma.
Strö på flingsalt och grädda i ugnen i ca 7 minuter på 250 grader.

Servera till en god soppa eller som bröd på en buffé kanske.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar