torsdag 5 januari 2012

Durumbröd


1liter ljummet vatten 
30 g jäst
1 200 g vetemjöl special
300 g durummjöl
1,5 msk havssalt 

Blanda alla ingredienser utom saltet och arbeta degen i hushållsmaskin i 15 minuter, eller för hand minst dubbelt så länge. 
Tillsätt saltet.
Arbeta degen i ytterligare 5 minuter. 
Lägg den i en oljad bunke och låt den vila i 2 timmar eller över natten i kylen.
Forma degen till fyra runda bullar. 
Lägg dem med verket (skarven) nedåt i jäskorgar pudrade med durummjöl. 
Låt bröden jäsa i 1–1 1/2 timme.
Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en tom plåt på nedersta falsen.
Stjälp upp bröden på plåt med verket uppåt. 
Ställ in bröden i ugnen och häll genast en kopp kallt vatten på den förvärmda plåten längst ned. 
Stäng ugnsluckan och sänk temperaturen till 200 grader. 
Släpp ut ånga efter 20 minuter.
Grädda bröden i ca 35 minuter eller tills brödens innertemperatur är ca 98 grader.
Låt bröden svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar