torsdag 5 januari 2012

Fröknäcke




50g jäst

7 dl ljummet vatten

5 dl fröblandning av sesamfrö, pumpakärnor och solroskärnor

1,5 msk salt

1 tsk kummin nymalen

1 tsk malet fänkålsfrö
2 dl rågmjöl grovt

10 dl vetemjöl special

3 dl vetemjöl till utbakningen


Lös jästen i vatten. 
Tillsätt fröblandning, salt, fänkål och kummin. 
Kör maskinen tills det blandat sig. 
Tillsätt rågmjölet och därefter vetemjölet lite taget tills degen känns fast men ännu något kladdig. 
Jäs den i bunken ca 30 min. 
Häll upp degen på bänken och gör ca 35 äggstora bullar. 
Lägg en duk över dem och börja kavla ut dem i samma ordning som de gjordes.
Kavla på mjölad bänk 2–3 mm tunna kakor med ca 20 cm diameter. 
Kruskavla till sist. 
Ha ugnen på högsta temperatur 250-275°. 
Plåtarna behöver inte smörjas men ska vara heta. 
Grädda mitt i ugnen tills brödet fått färg och släpper från plåten ca 8–10 min.  
Låt knäckebrödet svalna och lägg ner dem i en tätslutande burk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar