lördag 21 januari 2012

Levain, levain

Det mest traditionella av alla surdegsbröd är Levainbrödet. Levain betyder surdeg på franska och hemligheten med ett sådant bröd är att det får jäsa i 4 timmar totalt...nästan helt ifred. Då får man de karaktäristiska luftbubblorna i inkråmet. Lätt bröd...helt enkelt!




Levainbröd

7 dl ljummet vatten
14 dl vetemjöl
5 dl vetesurdeg
1½ msk salt


Blanda ihop vatten och surdegen och hälften av mjölet.
Knåda 20 minuter eller kör i maskin ca 10-15 min.
Tillsätt saltet.
Låt jäsa i minst 2 timmar.
Töm upp degen på mjölat bakbord.
Varsamt formar du till ett stort bröd.
Knåda inte degen, då försvinner jäsbubblorna.
Låt jäsa i 2 timmar
Sätt ugnen på 250 grader
Strax innan du kör in brödet snittar du lätt ytan med en kniv. (Vass!!!)
In med brödet och kasta in 1 dl vatten i ugnen.
Sänk temperaturen till 200.
Grädda i 40-45 minuter.
Avnjut med smör, en god lagrad ost och ett gott kaffe.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar