onsdag 29 september 2010

Baka på vetesurdeg




Lantbröd

30 gram jäst
8 dl ljummet vatten
2 msk ljus sirap
6 dl vetesurdeg
ca 18 dl vetemjöl
2 msk salt

Lös upp jästen med vattnet.
Tillsätt sirap och surdegen.
Blanda ner mjöl i omgångar.
Kör i maskin ca 12 minuter eller använd muskelkraft.
Ta gärna upp degen och knåda den kraftigt.
Lägg tillbaka degen i bunken och låt jäsa i 2 timmar.
Ta upp degen och knåda den igen.
Nu har degen en alldeles fantastisk elasticitet.
Forma till 2 stora runda bröd och lägg på plåt.
Låt jäsa i ytterligare 1½ timma.
Sätt ugnen på 250 grader.
Snitta bröden på diagonalen med en vass kniv.
Kasta in en deciliter vatten i botten på ugnen för att skapa en knaprig yta på brödet.
Sätt in brödet och sänk värmen till 220 grader. 
Baka i 40-50 minuter.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar