Knäckebröd
1 pkt torrjäst
2 tsk salt
5dl lättmjölk
6dl vetemjöl
6dl fint rågmjöl
2tsk mald anis
1msk hel brödkummin
2tsk mald fänkål
4dl grovt rågmjöl till utbakning
Blanda de torra ingredienserna, inklusive jästen i en bunke.
Värm mjölken till 45 grader och blanda med mjölmixen.
Knåda inte mer än att degen precis går ihop. Ju mer du knådar, desto luftigare bröd.
För knäckebröd gäller med andra ord det omvända jämfört med mjukt bröd: brödet ska innehålla så lite luft som möjligt.
Dela degen i åtta delar och gör en boll av varje degbit.
Lägg bollarna på ett fat, täck med plastfilm och låt dem vila i kylen i 2 timmar.
Sätt ugnen på 180 grader.
Kavla ut varje degboll mycket tunt. Använd grovt rågmjöl vid kavlingen. Avsluta med att använda en kruskavel som gör små hål i degen.
Ta ut portionsbröd med hjälp av pepparkaksformar eller använd en degsporre till att skära ut önskad form.
Lägg bröden på bakplåtspapper och grädda 7-10 minuter.
Låt kallna utan duk.
Mängden har försvunnit i receptet? :)
SvaraRaderaSer bara dl, msk osv, men inte hur många..
Gissa!!! ;) Nej, jag ska fixa till det!
SvaraRadera