Julvört
Ingredienser:
50 g jäst
25 g smör
33 cl mörkt öl
3/4 dl mörk sirap
75 g kesella
1 påse vörtkryddor
ca 7 dl rågsikt
1 dl russin
Till pensling:
1 msk mörk sirap
2 msk vatten
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt öl, sirap och kesella.
Låt allt bli fingervarmt.
Rör ut jästen i degvätskan och tillsätt vörtkryddorna.
Rör ut jästen i degvätskan och tillsätt vörtkryddorna.
Blanda väl till en slät smet.
Tillsätt mjöl och russin. Arbeta degen väl. Jäs under duk ca 1 tim.
Sätt ugnen på 175°. Ta upp degen och baka ut till 2 limpor. Lägg dem i en brödform med bakplåtspapper. Jäs under duk ca 30 min.
Skåra bröden.
Grädda bröden i nedre delen av ugnen i ca 40 min.
Tillsätt mjöl och russin. Arbeta degen väl. Jäs under duk ca 1 tim.
Sätt ugnen på 175°. Ta upp degen och baka ut till 2 limpor. Lägg dem i en brödform med bakplåtspapper. Jäs under duk ca 30 min.
Skåra bröden.
Grädda bröden i nedre delen av ugnen i ca 40 min.
Blanda sirap med vatten. Pensla bröden med sirapsvattnet och låt dem svalna.
Lägg dem sedan på bakduk.
Lägg dem sedan på bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar