lördag 25 september 2010

Lånar lite...

Ibland provar man brödrecept som helt enkelt måste rekommenderas. Detta recept kommer från Leila Lindholm och är fantastiskt på alla sätt och vis. Vackert, väldoftande och så välsmakande att man inte kan sluta äta.



Surdegsbröd med äpple och valnötter

30g jäst
6 dl ljummet vatten

3 msk honung
2 msk salt
1 dl surdeg av råg
6 dl rågsikt
2 dl grovt rågmjöl
5-6 dl vetemjöl special
150 g valnötter
2 äpplen


Smula jästen i en bunke och häll i vattnet, rör runt så att jästen löses upp.
Tillsätt salt, honung och surdeg.
Tillsätt grovt rågmjöl, rågsikt och vetemjöl och rör runt.
Knåda degen i maskin på medelhastighet i ca 10 min tills degen känns elastisk (degen är kladdig men det ska den vara). Har du inte maskin får du använda musklerna ordentligt en stund. Perfekt träning!
Skala och kärna ur äpplet och skär det i små bitar. Hacka valnötter grovt. Tillsätt äpplebitar och valnötter. Arbeta in detta i degen. Strö över lite vetemjöl och lägg över en bakduk. Jäs till dubbel storlek i ca 1-1.5 timme.
Mjöla lite på en bakyta och knåda degen lätt.
Baka ut till 2 st runda bröd. Låt vila i ca 10 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader (varmluft). Platta ut degen som om du ska göra en pizza. Vik ihop degen till en limpa. Snurra ändarna så att de blir spetsiga och lägg brödet med skarven nedåt på en väl mjölad yta.
Jäs degen under bakduk till dubbelstorlek ca 1-1.5 timme.
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Vänd brödet upp och ner och lyft över till plåten. Snitta brödet med en vass kniv.
Sätt in brödet i mitten av ugnen. Släng in 1 dl vatten på ugnsbotten (brödet får då en härlig skorpa). Sänk värmen till 220 grader (varmluft) och grädda i ca 35 minuter.
Doften som sprider sig är något helt makalöst!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar