söndag 19 september 2010

Väl värt att prova!

Att baka ett surdegsbröd är något helt annat än att baka ett vanligt jäsbröd. En helt annan deg, en helt annan smak och nu tänker du....att det är askrångligt! NEJ, det är ju inte det. Nu finns Kronjästs jästblandning för surdegsbröd. Enkel att använda och tar inte flera dagar. Jag gör lite reklam för att jag tycker att det är bättre att baka själv oavsett om det är en färdig jäsblandning som används eller från scratch med egen surdeg. Att köpa bröd är inte samma sak som hembakt...varmt och doftande bröd. Inget slår det. Och handen på hjärtat...hur mycket tid tar det...EGENTLIGEN?

Receptet nedan är inte mitt recept som de recept som jag tidigare lagt ut. Stjäl jag ett recept talar jag också om det. Detta är från Kronjäst. Prova! Påsen finns att köpa på Kvantum.
Vill du prova att göra en egen surdeg som du sedan kan låta vandra vidare och kanske får du den att leva i 100 år...det är helt möjligt genom generationers vandring, lägger jag receptet på det längre ner.




Gammaldags surdegsbröd
2 bröd

Ingredienser
1 påse  Bagarens Jästmix Surdegsbröd
12 dl  vetemjöl special
2 dl  fint rågmjöl
2 msk  olja
2 msk  mörk sirap
4 dl  vatten
Grovt rågmjöl till topping

Skållning
1 dl  grovt rågmjöl
2 dl  vatten

Gör så här
Skållning:
 Koka upp vattnet och slå det över rågmjölet.
 Rör ihop till en klumpfri deg och låt svalna.
Degberedning:
Sätt ugnen på 230° och sätt samtidigt in en form med 1 liter vatten i ugnen. Låt vattnet stå kvar under hela baktiden.
Blanda de torra ingredienserna, men tillsätt inte allt vetemjöl på en gång.
Tillsätt vatten (40°), olja, sirap och skållning.
 Knåda ihop till en elastisk deg, ca 6 min i maskin (2 min långsamt och därefter 4 min på medelhastighet) eller 15 min för hand, tills den är smidig och elastisk. Degen får vara lite lös, men inte kladdig.
 Låt jäsa i en bunke under plast i ca 50-60 min.
Dela degen i två lika delar och forma två limpor.
 Pensla bröden med vatten och rulla i grovt rågmjöl. Sätt av på plåt och täck med plast.
 Låt jäsa i ca 45 minuter.
 Sätt in bröden i 230° och baka färdigt i 210° i ca 35 min. Det är viktigt att du inte öppnar ugnen i onödan, eftersom värmen då försvinner ut, det blir längre baktid och du riskerar att bröden blir torra.



Göra egen surdeg

Ingredienser:1 + 10 dl grovt rågmjöl, vatten


Gör så här:


Dag 1
Blanda 1 dl fingervarmt vatten, 40 grader, med 1 dl grovt rågmjöl i en rostfri eller glasskål på 3-4 liter. Täck med handduk eller plastfolie. Ställ varmt, gärna nära ett element tre dagar. Rör om varje dag i skålen med en rostfri eller plastsked.


Dag 4
Tillsätt 1 liter fingervarmt vatten, 40°, och 10 dl grovt rågmjöl. Rör ihop till en lös deg. Låt stå ett dygn i rumstemperatur utan handduken/foliet.


Dag 5
Nu är surdegen klar. Dela upp den i 10 burkar á 1 1/2 dl. Du kan också hälla surdegen i plastpåsar. Frys in de satser som du inte tänker använda under veckan.
Degen kan förvaras i frys ca ett år, i kylskåp fem dagar.


Ny surdeg
När du har en förpackning kvar, använder du den som vore det dag 4 ovan och på ett dygn har du en ny sats att frysa in och använda.
Surdegen skall ha rumstemperatur vid användningen, så kom ihåg att ta fram den i god tid ur frys eller kylskåp.

När du sedan ska baka med den behöver du också tillsätta vanlig jäst...men i mycket mindre mängd.
För att få degen att leva länge ska du mata den en gång i veckan. Ta en liten klick av den gamla degen och lägg till lika delar mjöl och vatten. sen är jäsningsprocessen igång igen. Gör du så varje vecka lever den utan infrysning. Då är den alltid fräsch.

Här är ett kanontrevligt bröd!



Bondbröd
2 bröd

25 gr (1/2 paket) jäst
5 dl fingervarmt vatten
1 1/2 dl surdeg
 50 g smör
 2 tsk salt
 2 dl kruskakli
 4 dl rågsikt
 11 dl vetemjöl special


Smula sönder jästen i en degskål. Häll över vattnet och rör om så att jästen löser sig.
 Tillsätt surdeg, smör, salt, kruskakli, rågsikt och 10 dl av vetemjölet.
 Arbeta degen smidig (ta ev mer mjöl) tills den släpper degskålen.
 Låt degen jäsa, övertäckt med bakduk, ca 45 minuter.
 Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela den i 2 delar och forma till knubbiga limpor.
 Lägg limporna på bakpappersklädd plåt och skåra dem med vass kniv.
Låt dem jäsa , övertäckt med bakduk, ca 45 minuter.
 Grädda i 200 grader, 30-35 minuter.
 Låt bröden kallna på galler under bakduk.

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar