Vetesurdeg
2½ dl vetemjöl
2 dl ljummet vatten
1 msk honung el. ett rivet äpple
Blanda ihop och förvara varmt i en burk utan tätslutande lock. Ha lite plastfolie över eller lock som bara läggs löst på.
Dag 3
blanda ner
1 dl vetemjöl
1 dl ljummet vatten
Dag 4
blanda ner
1 dl vetemjöl
1 dl ljummet vatten
Låt stå ytterligare ett dygn.
Dag 5 kan du baka med surdegen.
Mata degen med lika delar vatten och mjöl en gång i veckan.
Dagen innan du ska baka är det bra att mata den och låta den stå framme under natten. Detta för att bakteriekulturen ska vakna till och ge bäst jäskraft.
En sådan här deg kan du få att överleva i generationer om du är noga med matningen.
Traditionellt Levainbröd
10 g färsk jäst
7 dl ljummet vatten
dl vetemjöl
4 dl vetesurdeg
1½ msk salt
7 dl ljummet vatten
dl vetemjöl
4 dl vetesurdeg
1½ msk salt
Blanda ihop jäst och vatten.
Blanda i surdegen och hälften av mjölet.
Knåda eller kör i maskin ca 10-15 min.
Fyll på med mjöl pö om pö.
Fyll på med mjöl pö om pö.
Låt jäsa i 1½-2 timmar
Baka ut till ett stort bröd.
Knåda inte degen, då försvinner jäsbubblorna.
Låt jäsa i 1½ timma
Sätt ugnen på 250 grader
In med brödet och kasta in 1 dl vatten i ugnen.
Sänk temperaturen till 200.
Grädda i 40-45 minuter
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar