lördag 18 december 2010

Efterrätt i jul

Chokladbakelse med romgrädde och färska fikon



En varm chokladbakelse bakad i muffinsform med mjuk chokladsmet i mitten som är god att toppas med romgrädde och en klyfta färskt fikon. Det här är en smidig dessert att förbereda innan då smeten till chokladbakelserna kan förvaras i kylen och gräddas innan servering.
Bäst blir bakelserna av att bakas i muffinsplåt i muffinsformar eftersom de håller ihop bättre då. Har du ingen sådan kan du ta tredubbla pappersformar istället. 
till 4 portioner

50 g mörk choklad
50 g mjölkchoklad
100 g smör
1 dl socker
2 ägg
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk kakaopulver

Till servering:
2 dl vispgrädde
1 msk mörk rom
1 färskt fikon

Hacka chokladen och lägg i en skål.
Smält smöret i en kastrull.
Häll smöret över chokladen och rör om tills chokladen smält.
Vispa ägg och socker pösigt i en skål.
Rör i choklad- och smörblandningen.
Blanda vetemjöl, bakpulver och kakaopulver i en skål.
Sikta ner i chokladblandningen.
Fördela chokladsmeten i muffinsformarna.
Formarna med chokladsmet till chokladbakelserna kan nu förvaras övertäckta i kylen eller frysen i väntan på att gräddas.
Vid servering:
Sätt ugnen på 200 grader.
Sätt in formarna med chokladsmet och grädda i 9 minuter för chokladbakelser med mycket lös chokladsås i mitten, 14 minuter för lite fastare med lös kärna och 18 minuter för rätt fasta chokladbakelser.
Vispa grädden och rör i rom.
Dela fikonet i 4 delar .
När bakelsen svalnat något, klicka på grädden och dekorera med fikonet.
Pudra lite florsocker över hela skapelsen.

God Jul!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar