onsdag 8 december 2010

Ingen jul utan choklad

Bananafudge

50 g skumbananer, ca 10 st.
2 dl strösocker
1 dl vispgrädde
50 g smör
150 g vit choklad


Klipp skumbananerna i mycket små bitar, blanda dem med smör, socker och vispgrädde i en gryta.
Värm på svag värme tills allt är smält.
Fortsätt att småkoka i 10 minuter under omröring.

Rör i chokladen och rör tills massan blir blank.
Tag grytan av värmen och rör tills massan blir svalare och ljusare.
Häll upp massan i en smord form, 20 x 30 cm.
Låt massan stelna, skär därefter i bitar.


Chilitryffel

1 dl vispgrädde
2 msk smör
3/4 dl  Mörkt muscovadoråsocker
175 g mörk choklad 70 % kakaohalt
1/2 tsk röd chili
Röd chili till garnering

Bryt eller hacka chokladen i bitar.
Koka upp smör, grädde, muscovadoråsocker och chili.
Blanda i chokladbitarna och rör tills det är en jämn smet.
Låt svalna något.
 Fyll därefter tryffeln i en spritspåse och spritsa ut i formar eller små strutar.
Garnera med en liten bit chili.

Förvara svalt.


Kokoschokladbitar

50 g smör
1 dl strösocker
2 dl vispgrädde
200 g kokosflingor

Glasyr
200 g ljus choklad
25 g kokosfett


Blanda smör, socker och grädde i en kastrull och koka i 5 minuter.
Tillsätt kokosflingorna.
Häll ut smeten på ett bakplåtspapper och låt stå kallt.
Skär ut i små bitar.

Smält chokladen och kokosfettet över vattenbad eller på låg effekt i mikrovågsugn.
Doppa kokosbitarna i chokladen och låt dem stelna på ett nytt bakplåtspapper.


Gräddtryffel

225 g mörk choklad
1 1/2 dl vispgrädde
1 msk mörk rom (kan uteslutas)
100 g (1 3/4 dl)  florsocker
1 msk starkt, kallt kaffe
kakaopulver


Lägg grädden och chokladen i en rostfri kastrull och koka upp.
Rör tills chokladen smält och blandningen är slät.
Låt svalna till rumstemperatur.
Rör i kaffet, rom och florsockret.
Rör tills massan är slät.
Täck över och ställ svalt i 2 timmar.
Forma till bollar som rullas i kakaopulver.
Lägg i formar.

Förvara svalt.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar