torsdag 30 december 2010

Nybakat på nyårsaftonens morgon?


De här bröden är fantastiska att förbereda kvällen innan för att sedan avnjutas helt nybakta på morgonen. Hur kan man bättre starta en nyårsafton eller ett nytt år än med nybakta briocher och en god kopp kaffe?

Briocher

12 g jäst
1 dl vatten
2 ägg
0,5 tsk salt
0,5 msk socker
ca 6 dl vetemjöl
125 g smör
(viktigt att det är smör och inte margarin!)

1 ägg till pensling

 Rör ut jästen i vattnet.
Tillsätt de lätt uppvispade äggen, salt, socker och 4 dl av vetemjölet.
Arbeta degen smidig.
Rör smöret mjukt och arbeta in det i degen.
Tillsätt resten av mjölet.
Täck med plastfolie och låt degen vila i kylskåp över natten.
Gå och lägg dig!!!
Ta upp och knåda degen på mjölat bakbord.
Dela degen i 13 bitar. Rulla 12 till bullar och lägg dem i pappersformar.
Rulla ut den sista degbiten till en lång sträng och dela den i 12 bitar.
Rulla dem till små bollar och tryck fast dem på de stora bullarna.
Pensla briocherna med uppvispat ägg och grädda i 250 grader varm ugn tills de har fått en fin färg.
Avnjut varma!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar