söndag 20 mars 2011


Att baka bra bröd hänger inte alltid så mycket på den som bakar brödets kompetens. Nej, det är lika viktigt att ha bra råvaror som gör att kvalitén på brödet höjs och att smaken blir så mycket bättre. När jag bakar väljer jag att använda närproducerat i möjligaste mån. Jag väljer också att använda ekologiskt och biodynamiskt odlade produkter. Jag anser att det är de allra bästa produkterna.

Ett surdegsbröd är ett långt nyttigare bröd än industritillverkat bröd jäst på bagerijäst. Surdegbröd ger dig en jämnare blodsockerhalt då näringen tas upp långsammare av kroppen. Detta ger avsevärt jämnare blodsocker än vanligt bröd, och positiva hälsoeffekter som håller i sig särskilt för diabetiker.
Surdegsbröd underlättar även kroppens förmåga att ta upp viktiga mineraler som järn, magnesium och zink. Dessutom bidrar surdegen som annan fiberrik mat att mättnadskänslan håller i sig.

Jag tycker personligen att Saltå Kvarn har de produkter jag söker för att kunna baka mitt bröd.
Alla Saltå Kvarns produkter kommer från biodynamiska och ekologiska jordbruk världen över. Här finns ingen användning av konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Inte heller används några främmande tillsatser i produkterna. De använder bara de bästa ingredienserna. Det är bara mjöl i påsen. Inget extra tillsatt gluten, askorbinsyra eller annat.  Det visar sig i resultatet. Goda och nyttiga produkter av det naturen ger. Och inget annat!

Jag ger här en liten lista på några av de ingredienser jag har i mina bröd bara för att kunna se alla fördelar som finns med varje ingrediens. Det ska först och främst vara gott, men också nyttigt!

Pumpakärnor är rika på mineraler, vitaminer och protein. De innehåller också mycket omättat fett.

Solroskärnor är de skalade fröna från solrosblomman. De har en mild nötaktig smak och kan också användas i stället för nötter i många rätter. De är rika på protein, mineraler och vitaminer och har hög halt av nyttiga fettsyror, bl a Omega-6.

Aprikosen är en stenfrukt och växer på träd som kan bli 10 meter höga. Aprikoser innehåller mycket vitminer och mineraler, såsom kalium och järn, och är också rika på fibrer.

Dinkel eller spelt som det också kallas, är en gammal vetesort som fått sitt namn av det tjocka skal (spelten) som omger och skyddar kärnan. Dinkel är ett av våra första sädesslag och har i motsats till vete behållit sina ursprungliga egenskaper. Dinkel är särskilt rikt på järn, magnesium och B-vitaminer.

Hasselnötter är rika på bl. a. E-vitamin och mineraler och innehåller nyttiga omättade fetter.

Linfrö är en av våra äldsta kulturväxter. Det är en ettårig ört med vackra himmelsblå blommor. Linfrö är rika på protein, fibrer och mineraler och innehåller mycket fleromättat fett.

Mandlar anses härstamma från västra Asien. Där växer de fortfarande vilt. Mandlar är speciellt rika på E-vitamin, järn, zink, kalcium, magnesium och innehåller också mycket fibrer.

Valnötter är rika på mineraler och fleromättat fett.

Rågmjöl är ett fullkornsmjöl malt på stenkvarn. Inga delar är bortsiktade, vilket bevarar näringsämnen och nyttiga fibrer.

Tranbär innehåller antioxiderande polyfenoler. Dessutom finns nästan 14 mg C-vitamin per 100 g råa tranbär. Liksom andra frukter, grönsaker och bär har tranbär en god antioxiderande verkan. Faktiskt pekar studier på att tranbär är ett av de livsmedel som har störst antioxiderande verkan.
Antioxidanter i tranbär tros kunna förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Tranbär innehåller även kalium, kalcium och magnesium. Dessa mineraler kan medverka till ett friskare blodtryck.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar