Jag gör som vanligt och häller i ingredienser "på ett ungefär". Jag freestylar och min KitchenAid jobbar troget. Jag ska försöka att återge hur jag gjorde.
Mandelbullar på rågsurdeg
10 g jäst
4 dl vatten
1,5 dl rågsurdeg
0,5 dl krossat linfrö
1 msk honung
2 dl grovt rågmjöl
Manitoba cream....vet faktiskt inte hur mycket, men tills degen blir fast (på ett ungefär ;)
1 dryg dl hel mandel
1,5 dl gula russin
1 msk salt
Dag 1 (på kvällen)
Blanda ut jästen i vattnet.
Häll i surdegen, linfrön, honung och rågmjölet.
Fyll på med Manitoba cream tills degen blir fast och kan knådas.
Jag kör ca 10 minuter i min KA.
Stannar sedan och häller i saltet och låter KA jobba ytterligare 5 minuter.
Precis i slutet av knådningen tillsätter jag nötter och frukt.
Låt jäsa 2½ timma.
Ta upp degen på mjölat bakbord och platta ut degen försiktigt utan att knåda.
Vik i hop dagen på längden i tre vikningar. Nyp ihop i skarven.
Se till att du får en lång degkorv som du sedan delar i 6-8 bitar.
Rundriv varje bulle och lägg i en mjölad liten skål eller kopp.
Jag använde en mjölad muffinsplåt för jumbomuffins.
Ställ att jäsa i kylen över natten.
Dag 2
Ta ur varje bulle ur skålen, koppen eller plåten.
Vänd upp och ner och snitta ett jack i varje bulle.
In i ugnen på 250 grader och en dl vatten som kastas på botten av ugnen.
Sänk efter 5 minuter till 200 grader och grädda i ca 20 minuter.
Låt svalna på galler.
Frukosten är serverad!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar