måndag 3 januari 2011

Jodå....alla kan baka!

Ett härligt stort bröd som går snabbt och är lätt att få bra.
Jag mäter innertemperaturen med en stektermometer på detta bröd eftersom det är ett så pass stort bröd som lätt kan bli ofärdigt i mitten och helfärdigt på ytan.
Detta bröd är ca 60 cm långt
Stort vridbröd
1 påse dr.Oetkers jäsblandning
ca. 1,2 liter vetemjöl
6 dl vatten (behöver inte vara ljummet)
1/2 dl olivolja
3 tsk salt

 

Sätt ugnen på 220 grader varmluft.
(ALLTID varmluft då du bakar!!! Om du har förstås)
Blanda 8 dl mjöl med jäsblandningen och saltet.
Häll på vattnet, saltet och olivoljan.
Arbeta ihop och tillsätt mer mjöl eftersom.
Degen ska inte vara smetig men inte jättehård heller.
Ta upp degen och arbeta ut den till en längd.
Snurra degen så den vrider sig flera varv.
Lägg den på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa i 15-20 minuter under duk.
Ställ in i ugnen och kasta samtidigt in 1 dl vatten i botten på ugnen. Stäng snabbt!  
Ångan gör ytan krispig.
Sänk tempen till 200 grader.
Låt stå i ugnen till innertempen av brödet är 94 grader i mitten.
Annars är beräknad tid ca. 25-30 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar