25g jäst
5dl vatten
1/2 dl sirap
2 tsk salt
1 msk matolja
13-14 dl vetemjöl special
Cirka 3 liter vatten + 4 msk socker till kokning
Lös upp jästen i fingervarmt vatten och tillsätt sirap, olja och salt.
Knåda i mjölet tills degen börjar bli fast och släpper från bunkens kanter.
Knåda sedan degen i minst fem minuter, helst med degblandare.
Låt degen jäsa övertäckt cirka 30 minuter.
Ta upp på mjölat bakbord och skär degen i 12 bitar.
Forma varje degbit till tvåcentimeter tjocka rullar.
Forma till ringar och nyp ihop skarven noga.
Låt bröden jäsa på plåt till dubbel storlek, i cirka 30 minuter.
Koka upp vatten och socker i en stor kastrull. Det ska inte stormkoka.
Sänk ner bröden i vatten och koka cirka 2 minuter, till de flyter upp.
Tag upp med hålslev, låt dem rinna av lite och lägg tillbaka bröden på plåten.
Pensla med vispat ägg och vänd eventuellt i sesamfrön, vallmofrön eller solrosfrön om du vill dekorera bröden.
Baka av i 200-225 grader i cirka 15 minuter och servera varma med ost eller andra pålägg.
Detta är ett mycket omtyckt bröd som ofta är ganska dyrt att köpa. Men gör du dem själv kostar de ca.1,50 styck. De kräver en kokning innan de gräddas som kan tyckas lite bökigt, men det är kul. Lite annorlunda bakning...och fantastiskt gott!
Bagels
12 bröd
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar