söndag 16 januari 2011

Stulen sourdough från Manhattan

Jag provade ett av de lättaste recepten på surdegsbröd från Leilas "One more slice" igår.
Jag måste säga att det var superenkelt och blev toppen fint. Ja, gott såklart också. 
Prova det du också! Har du inte surdeg? Det kan du köpa av mig! Kostar 25:- och räcker en livstid...om du vill.

Manhattan Sourdough
(ur Leilas "one more slice")
Blir 2 bröd

20 g färsk jäst
7 dl ljummet vatten
3 dl vetesurdeg
2 ½ msk salt
14-15 dl vetemjöl special

Smula ner jästen och lös upp den i det ljumma vattnet.
Tillsätt salt och surdeg.
Tillsätt lite mjöl i taget och knåda (i maskin ca 15 min) tills degen blir elastisk och mjuk.
Strö över mjöl och låt jäsa under bakduk i 2½ timma till dubbel storlek.
Ta upp degen ur bunken försiktigt och dela den i 2 delar.
Knåda inte!!!
Mjöla in dem och lägg i avlånga brödformar.
Låt jäsa i 1½ timma under bakduk.
Sätt ugnen på 250 grader innan du hittar på något annat att göra medan bröden jäser.
Ställ in bröden i mitten av ugnen och släng in 1 dl vatten i botten på ugnen för att få en fin skorpa på brödet.
Sänk sedan värmen till 200 grader och grädda i 50 minuter.


Härliga luftbubblor i brödet


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar