Det här är inte busenkelt att göra men verkligen jättekul.
Macronerna kan smaksättas i all oändlighet i både fyllning och biskvi.
Gör många olika och prova dig fram vad som är din favorit.
Ha skoj!
Macroner
150 g fint malen mandel
2,5 dl florsocker
5 äggvitor uppdelat i 2 skålar
2 msk socker
1 2/3 dl socker till sockerlag
½ dl vatten till sockerlag
Hushållsfärg
Smörkräm:
100 g mjukt smör
1,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
Smaksättning av smörkräm:
ex.
3 msk kakao el.
Några droppar valfri hushållsfärg +
2 msk sylt el.
rivet citronskal el.
romessens
m.m.
Blanda mandel och siktat florsocker i en bunke.
Vispa upp hälften av äggvitan till ett mjukt skum och tillsätt 2 msk gram socker under vispning
Blanda socker och vatten till sockerlagen låt koka tills temperaturen nått 118 grader på en stektermometer. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten.
Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen.
Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter.
Rör i resten av äggvitan i mandel och florsockerblandningen.
Tillsätt nu valfri färg eller ingen färg alls i marängen.
Vänd i marängen i mandelblandningen och rör försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott.
Var försiktig så du inte mixar för mycket, smeten ska vara trögflytande.
Fyll en spritspåse och spritsa ut små rundlar på en bakplåtspappersklädd plåt.
Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan.
Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig.
Grädda macronerna i mitten av ugnen i 160 grader, ca 8-12 min.
Gör smörkrämen.
Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
Vispa ner äggulan.
Färga med karamellfärg och smaksätt med valfri smak/essens
Spritsa en klick smörkräm på macronerna och lägg sedan ihop dem två och två.
Förvara dem i kylskåp om de inte äts med en gång.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar