torsdag 6 januari 2011

Jänkarfluff eller marshmallows som vi säger


Mer amerikanskt kommer det här.
Att göra sina egna marshmallows är riktigt roligt och supergott. Varför inte göra ett gäng och ta med ut i backen. Ät som de är, lägg dem i den varma chokladen eller grilla dem.
Barnen kommer att älska dem.
Vill du kan du smaksätta dem med saft eller essens. Jag ger här ett recept med originalsmaken...vanilj.



Marshmallows

10 st gelatinblad
3.75 dl vatten
4.5 dl socker
0.5 tsk vaniljsocker
2 st äggvitor
 hushållsfärg

Puder4 msk maizenamjöl
4 msk florsocker
Lägg gelatinbladen i 1.25 dl vatten och låt stå.
Häll 2.5 dl vatten i en kastrull och häll i sockret rör tills sockret löser upp sig.
Låt sedan sockerlösningen koka ordentligt tills den blir 122 grader (låt ett lock ligga lite på sidan så att ångan rinner ned över kanterna igen, då bildas det inga kristaller i sockerlagen). Har du ingen termometer så låt lösningen koka i 10 minuter. Se till att den inte blir gyllene utan bara helt genomskinlig.
Försiktigt nu! Häll i gelatinet och vattnet och rör om, det kommer att bubbla ordentligt.
Blanda även i hushållsfärg och ställ sockerlösningen åt sidan.
Vispa äggvitan tills den bildar fina toppar.
Nu skall du försiktigt blanda ned sockerlagen i äggvitan och vispa samtidigt. Det kan vara bra att ha en kompis i det här läget, eller en hushållsassistent
Vispa i 10 minuter till, för det är nu du ser till att marshmallowsen får rätt fluff.
Under tiden ska du sikta och blanda mjöl och florsocker i en separat skål. 
 Ta fram en fyrkantig form som är ungefär 20x20 cm och olja den ordentligt med rapsolja. Häll upp smeten i formen.
Sikta ungefär hälften av pudret i botten av formen.
 Sikta sedan försiktigt lite puder på toppen.
Låt stelna ett tag och skär sedan i fina fyrkanter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar