måndag 17 januari 2011

Jordgubbsbröd mitt i vintern

Vad kan man göra för att få sommaren lite närmare? Mitt tips är detta bröd som smakar ljuvligt till frukost en mörk och kall januarimorgon. Jordgubbarna i brödet smakar så där sött och somrigt som en sommarmorgon.



Jordgubbsbröd

25 g jäst
3 dl vatten
½ dl vetesurdeg
½ dl rågsurdeg
1 msk salt
½ dl honung
3 dl grovt rågmjöl
5 dl vetemjöl
5 dl torkade jordgubbar
3 dl osaltade cashewnötter

Blanda ut jästen i ljummet vatten.
Blanda ner honung, salt och surdegarna.
Häll i rågmjölet och sedan vetemjölet lite i sänder.
Arbeta elastisk i maskin i ca 10 minuter, eller för hand 15 min.
Tippa i frukt och nötter sist och blanda runt lite.
Låt jäsa under bakduk i 2 ½ timma.
Ta upp degen och forma till ett runt bröd.
Låt jäsa i 1 ½ timma på plåt.
Sätt ugnen på 250 grader.
Ställ in brödet i mitten av ugnen.
 Häll 1 dl vatten på ugnens botten för den fina skorpan som ska krackelera.
Sänk värmen till 200 grader.
Grädda i 45 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar