torsdag 7 april 2011

Påskens efterrätt, en klassiker!

Vad passar bättre på påskbordet än en citronmarängpaj? Söt, frisk och gudomligt vacker...som våren!


Citronmarängpaj

Pajbotten
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllning
2 ägg
2 dl siktat florsocker
1 stor citron
75 g smör

Maräng
4 äggvitor 
1,25 dl strösocker

Skär smöret till pajbottnen i tärningar.
Nyp ihop mjöl och smör eller kör några ögonblick i matberedare.
Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Knåda så lite som möjligt.
Sätt ugnen på 200°.
Kavla ut degen och klä en pajform med lös botten.
 Låt formen stå i frysen ca 30 minuter.
 Förgrädda pajskalet 10 minuter i 200°.
Sätt ugnen på 225°.
Smält smöret till fyllningen.
Sikta florsockret genom en finmaskig sil.
Vispa sönder äggen lätt och blanda med florsocker, saften av citron och avsvalnat smör.
Fyll blandningen i pajskalet.
Grädda 15-20 minuter tills fyllningen stelnat.
Låt pajen svalna.
Sätt ugnen på “grill” och 250°.
Vispa äggvitorna och strösockret till hårt skum.
Fyll en spritspåse med marängsmet och spritsa ut över pajen.
Grädda under grillelementet i 4-6 minuter tills den blir gyllenbrun.

1 kommentar: