lördag 5 februari 2011

Vad går upp mot en härlig nybakad semla?

Jag vet...det är tidigt. Men alla säljer semlor nu. Det är ju så gott. Så här kommer ett toppenrecept på väldigt saftiga semlor. Mums!



Semlor

5 dl mjölk
ca 18 dl vetemjöl
2,5 dl socker
200g smör
75 g jäst
1,5 tsk salt
ca 15 g malen kardemumma
1 st ägg
mandelmassa
grädde
florsocker
ägg till pensling

Smält smöret och häll på mjölken och kardemumman.
Låt svalna till fingervarmt och blanda sedan med jästen.
Tillsätt socker, salt, ägg och mjöl och låt blandas i ca 10 min i degblandare.
Låt jäsa 1 timma.
Ta upp degen och dela upp i lagom stora bitar.
Tag varje degbit och rundriv. (se förklaring nedan)
Låt jäsa på plåt i ca 1,5 timma.
Pensla med ägg och grädda i ugnen på 225 grader i ca 10-12 minuter.
Riv mandelmassan och vispa grädde. Blanda sedan upp mandelmassan med lite av grädden tills den har en seg konstistens.
När bullarna svalnat skär du upp ett lock och fyller med massan och spritsar grädde över.
Lägg på locket och sikta florsocker över semlan.
Taadaaa, så är den klar.
Serveras som den är eller som hetvägg.
Yummie!!!!



rundriva from Martin Johansson on Vimeo.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar